AQUA CARPATICA

WAPŃ - jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Włączany do diety ze względu na zdolności budulcowe kości i zębów. Występuje głównie w produktach mlecznych, wybranych gatunkach ryb, szpinaku i brokułach. AQUA Carpatica naturalnie gazowana woda mineralna posiada wysoki poziom wapnia i zaspokaja dzienne potrzeby na wapń u dorosłego człowieka (24% /1l) AQUA Carpatica naturalna niegazowana woda mineralna zawiera 46mg Ca /1l – wypijając 2l wody zaspokajamy dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

MAGNEZ - jest minerałem z grupy metali ziem alkalicznych, zaliczany do pierwiastków najcenniejszych dla zdrowia. Odpowiada za szereg procesów zachodzących w organizmie człowieka takich jak aktywny metabolizm, regulowanie napięcia mięśni i prace układu sercowo-naczyniowego. 1 L - AQUA Carpatica naturalnie gazowanej wody mineralnej zapewnia 16% dziennego zapotrzebowania na magnez u dorosłego człowieka.

SÓD - jest jednym z składników chemicznych występujących w soli. Sól powszechnie znana jako chlorek sodu jest związkiem o budowie ciał krystalicznych bogato występującym w przyrodzie, nadająca smak potrawom, ale również stanowiąca najprostszy sposób konserwacji. Eksperci z USA i Kanady uważają, że należy ograniczać dzienne spożycie sodu do 2,300mg (1łyżeczka), ponieważ może przyczyniać się do zatrzymywania wody w organizmie, zwiększać ciśnienie krwi a także wywoływać choroby serca i udar mózgu. Zaznaczają także, że ilość tego pierwiastka nie powinna być niższa niż 700 mg/dobę, ponieważ może to niekorzystnie oddziaływać na funkcjonowanie organizmu człowieka, czyi prowadzić to odwodnienia, problemów z koncentracją, utraty pamięci czy zaburzeń pracy mięśnia sercowego. Agencja Ochrony Środowiska (EPA)– działająca w celu ochrony zdrowia ludzkiego zaleca spożywanie wody pitnej zawierającej 20mg / i mniej sodu na 1l. Niektóre wody butelkowane mogą znacznie przekraczać dopuszczalne zawartości na ten pierwiastek. AQUA Carpatica naturalnie gazowana i niegazowana woda mineralna to jedyna woda z niską zawartością sodu(0,75mg- 5,3mg/l) dlatego może być bez obaw stosowana w diecie niskosodowej.