Magnez jest niezbędnym do życia składnikiem mineralnym, którego organizm nie może produkować sam. Właściwością magnezu zawartego w wodzie DONAT Mg jest to, że występuje on w formie jonów w swojej pierwotnej i naturalnej postaci.
Człowiek potrzebuje dziennie 300 do 350 miligramów magnezu, a przy zwiększonym wysiłku fizycznym jeszcze więcej. 1Litr wody Donat Mg zawiera więcej niż 1000 miligramów magnezu; dlatego, spożycie wody DONAT Mg dwa razy dziennie około 0,2 litra, pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez.
Magnez wraz z wapniem reguluje funkcjonowanie układu mięśniowego. Niedobór magnezu w organizmie a w konsekwencji nadmiar wapnia wywołuje często bolesne dla człowieka skurcze mięśni. Także miesień sercowy potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania magnezu, który wraz z innymi cennymi pierwiastkami chroni komórki przez urazami jak i zapobiega zaburzeniom krzepnięcia krwi. Ze względu na nowoczesne metody przetwarzania artykułów spożywczych w przemyśle spożywczym (konserwacja, chłodzenie, oczyszczanie) nasza żywność zawiera znikomą zawartość magnezu.
Najwięcej magnezu zawierają algi, soja, ziarna zbóż, orzechy, kiełki pszenicy, jednakże nie zawsze znajdują one miejsce w naszym dziennym jadłospisie.
Szczególnie zaleca się spożywanie wody Donat Mg w leczeniu licznych schorzeń przewlekłych, przy czym dla jej optymalnego działania istotne jest w jakich dawkach i w jakiej temperaturze spożywana jest woda Donat Mg.
Przy pomocy dołączonej tabeli możecie Państwo sami ułożyć tzw. Kurację pitną dostosowaną do własnych potrzeb. Trzeba jednak pamiętać że tylko spożywanie wody w odpowiednich dawkach przyniesie pozytywne rezultaty, w tym celu warto zapoznać się następującymi zasadami picia wody:
- Szybkie picie ciepłej wody Donat Mg pobudza motorykę jelit
- Powolne picie zimnej wody Donat Mg zwiększa wchłanianie minerałów.
- Wypijanie wody zwłaszcza na czczo, powoduje jej podgrzewanie, a w konsekwencji uwalnianie CO2
- Ponieważ woda Donat Mg działa przeczyszczająco, zalecamy dostosować dzienne dawki do czynności wydalniczych organizmu.