Azotany - Jak czysta jest woda, którą pijesz?
Data dodania: 06-07-2023

Ludzkie ciało potrzebuje około 2 litrów wody dziennie, aby prawidłowo funkcjonować. Ale czy to oznacza, że dobrze jest pić każdy rodzaj wody? Jak ważna jest umiejętność prawidłowego odczytywania etykiet i unikania szkodliwych substancji chemicznych?
CZYM SĄ AZOTANY I JAKĄ ROLĘ ODGRYWAJĄ?
Azotany i azotyny są naturalnymi składnikami gleby i częścią cyklu azotowego. Pochodzą one z mineralizacji organicznych związków azotu pochodzących od roślin i zwierząt.
Część azotanów jest wchłaniana przez korzenie roślin i służy jako pokarm do syntezy białek i innych związków azotu. Pozostała nadwyżka zanieczyszcza wody gruntowe i można ją znaleźć w rzekach, jeziorach i wodach gruntowych.
Naturalnie istnieje równowaga między azotanami w glebie, wodzie i roślinach. Jednak działalność człowieka zakłóca tę równowagę poprzez intensywne stosowanie naturalnych nawozów organicznych w rolnictwie - zwłaszcza azotu syntetycznego. Nawozy wzbogacają glebę, ale niosą ze sobą również azotany, które gromadzą się w roślinach, aż osiągną poziom szkodliwy dla konsumentów.
W naturze, na obszarach nietkniętych przez człowieka, azotany znajdujące się w glebie wynoszą od 0 do 2,5 mg na litr, zgodnie z E.P.A. (Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych), W.H.O. (Światowa Organizacja Zdrowia) i I.A.R.C. (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem). Gdy ilość azotanów w glebie przekracza 2,5 mg na litr, najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zanieczyszczenie przez ludzi, a to oznacza, że obszar nie jest dziewiczy i nietknięty.
ZANIECZYSZCZENIE WODY W EUROPIE
Głównym źródłem zanieczyszczenia wody w Europie jest rolnicze wykorzystanie azotanów w nawozach organicznych, zgodnie z Dyrektywą UE w sprawie azotanów z 1991 roku.
Dyrektywa, którą w całości można przeczytać tutaj, zakazuje stosowania azotanów w nawozach organicznych, ponieważ chemikalia w programach intensywnego rolnictwa (rozpoczętych w latach 60. i 70.) stanowiły główne źródło zanieczyszczenia w całej Europie.
Ponieważ woda nie pozostaje w granicach państw, a ochrona jakości wody jest kluczowym elementem europejskiej polityki ochrony środowiska, istniała potrzeba stworzenia ram prawnych w celu rozwiązania tego problemu. Dlatego też w 1991 r. przyjęto Dyrektywę Azotanową, jeden z pierwszych aktów prawnych UE mających na celu kontrolę zanieczyszczeń i poprawę jakości wody. Wszystkie państwa członkowskie opracowały programy działania.
JAK SPOŻYCIE AZOTANÓW WPŁYWA NA NASZE ZDROWIE?
Po spożyciu i kontakcie z florą bakteryjną żołądka azotany przekształcają się w azotyny, które są znacznie bardziej toksyczne niż azotany.
Spożycie dużej ilości azotanów może mieć poważne konsekwencje, w tym wysokie ciśnienie krwi, problemy z tarczycą i krążeniem, silne bóle głowy, pokrzywkę, zatrucie krwi, ciężką sinicę, a w dłuższej perspektywie nawet niektóre rodzaje raka.
Zgodnie z normami A.F.S.S.A. (Francuskiej Agencji Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności), woda mineralna i źródlana może być oznaczona jako "odpowiednia dla niemowląt" tylko wtedy, gdy zawartość azotanów jest mniejsza niż 2,27 mg na litr. W Stanach Zjednoczonych nie ma konkretnych przepisów dotyczących azotanów i niemowląt. Maksymalny poziom zanieczyszczenia azotanami azotu (NO3-N) we wszystkich wodach wynosi 10 mg na litr.
W pewnych warunkach azotany mogą prowadzić do powstawania nitrozoamin, substancji związanych z rozwojem niektórych nowotworów. Ponadto azotany tworzą stabilny związek z hemoglobiną, methemoglobinę, która zmniejsza zdolność hemoglobiny do przenoszenia tlenu, powodując szereg dolegliwości, od zwykłych bólów głowy po ciężką sinicę, a nawet śmierć, szczególnie u niemowląt, które spożywają wodę zawierającą więcej niż 2,27 mg azotanów-N na litr.
Noworodki są najbardziej narażone na zanieczyszczenie azotanami, ponieważ ich flora bakteryjna nie rozwinęła się jeszcze na tyle, by zwalczać azotany. Azotany to pochodne azotu, które można znaleźć w naturalnym obiegu wody. Po spożyciu i kontakcie z florą bakteryjną żołądka są one przekształcane w wysoce toksyczne azotyny. Spożycie większych niż zalecane ilości może powodować: problemy żołądkowe, biegunkę zakaźną, pokrzywkę i wysypkę oraz zespół niebieskiego dziecka.
Zespół Angelmana "niebieskiego dziecka" lub methemoglobinemia objawia się najpierw w postaci problemów z oddychaniem z powodu niewystarczającej cyrkulacji tlenu w krwiobiegu, co prowadzi do uduszenia, a nawet śmierci. Jest ona spowodowana przez azotany zamieniające się w azotyny w ciele dziecka, odcinając dopływ tlenu do krwi. Eksperci podkreślają znaczenie czystej wody o możliwie niskiej zawartości azotanów.
Istnieje również udowodniona korelacja między wadami wrodzonymi a wysokim poziomem azotanów u przyszłych matek. Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie opublikowali badanie, które analizuje związek między prenatalną ekspozycją na azotany w wodzie pitnej a różnymi wadami wrodzonymi. Stwierdzili, że wyższe spożycie azotanów w wodzie było związane z kilkoma wadami wrodzonymi u niemowląt po urodzeniu. Doszli oni do wniosku, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać picia wody z poziomem azotanów wyższym niż 2,27 mg NO3-N na litr.
Istnieje wiele badań naukowych sugerujących, że azotany mogą powodować zwiększone ryzyko następujących chorób:
Syndrom "niebieskiego dziecka"
MD P.G. Sattelmacher. Federalna Agencja Zdrowia, Niemcy - Methemoglobinemia spowodowana azotanami w wodzie pitnej)
Ryzyko wad rozwojowych układu nerwowego
Lisa A. Croen, Karen Todoroff i Gary M. Shaw - Narażenie matki na azotany z wody pitnej i diety a ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego (Maternal Exposure to Nitrate
z wody pitnej i diety a ryzyko wystąpienia wad wrodzonych układu nerwowego oraz Jean D. Brender, Peter J. Weyer - Prenatal Nitrate Intake from Drinking Water and Selected Birth Defects in Offspring of Participants in the National Birth Defects Prevention Study (Prenatalne spożycie azotanów z wody pitnej i wybrane wady wrodzone u potomstwa uczestników krajowego badania zapobiegania wadom wrodzonym).
Wady rozwojowe jamy ustnej i wady kończyn u potomstwa
Jean D. Brender, Peter J. Weyer - Prenatal Nitrate Intake from Drinking Water and Selected Birth Defects in Offspring of Participants in the National Birth Defects Prevention Study (Prenatalne spożycie azotanów z wody pitnej i wybrane wady wrodzone u potomstwa uczestników krajowego badania zapobiegania wadom wrodzonym)
Niektórzy dorośli mogą być bardziej podatni na działanie azotanów niż inni. Niewydolność wydzielania kwasu żołądkowego zwiększa wrażliwość na działanie azotanów. Wiele różnych schorzeń, w tym alergie pokarmowe, astma, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe, może być związanych z niewystarczającym wydzielaniem kwasu żołądkowego.
Azotany mogą być również odpowiedzialne za choroby serca, duszności, zaburzenia układu trawiennego, wysypki, poważne zatrucia, a nawet nowotwory.
Bezsmakowe, bezbarwne i bezwonne azotany znajdują się w prawie każdej wodzie butelkowanej dostępnej na rynku.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Spożycie dużej ilości azotanów może mieć poważne konsekwencje, w tym wysokie ciśnienie krwi, problemy z tarczycą i krążeniem, silne bóle głowy, pokrzywkę, zatrucie krwi, ciężką sinicę, a w dłuższej perspektywie nawet niektóre rodzaje raka....

Ludzkie ciało potrzebuje około 2 litrów wody dziennie, aby prawidłowo funkcjonować. Ale czy to oznacza, że dobrze jest pić każdy rodzaj wody? Jak ważna jest umiejętność prawidłowego odczytywania etykiet i unikania szkodliwych substancji chemicznych?
CZYM SĄ AZOTANY I JAKĄ ROLĘ ODGRYWAJĄ?
Azotany i azotyny są naturalnymi składnikami gleby i częścią cyklu azotowego. Pochodzą one z mineralizacji organicznych związków azotu pochodzących od roślin i zwierząt.
Część azotanów jest wchłaniana przez korzenie roślin i służy jako pokarm do syntezy białek i innych związków azotu. Pozostała nadwyżka zanieczyszcza wody gruntowe i można ją znaleźć w rzekach, jeziorach i wodach gruntowych.
Naturalnie istnieje równowaga między azotanami w glebie, wodzie i roślinach. Jednak działalność człowieka zakłóca tę równowagę poprzez intensywne stosowanie naturalnych nawozów organicznych w rolnictwie - zwłaszcza azotu syntetycznego. Nawozy wzbogacają glebę, ale niosą ze sobą również azotany, które gromadzą się w roślinach, aż osiągną poziom szkodliwy dla konsumentów.
W naturze, na obszarach nietkniętych przez człowieka, azotany znajdujące się w glebie wynoszą od 0 do 2,5 mg na litr, zgodnie z E.P.A. (Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych), W.H.O. (Światowa Organizacja Zdrowia) i I.A.R.C. (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem). Gdy ilość azotanów w glebie przekracza 2,5 mg na litr, najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zanieczyszczenie przez ludzi, a to oznacza, że obszar nie jest dziewiczy i nietknięty.
ZANIECZYSZCZENIE WODY W EUROPIE
Głównym źródłem zanieczyszczenia wody w Europie jest rolnicze wykorzystanie azotanów w nawozach organicznych, zgodnie z Dyrektywą UE w sprawie azotanów z 1991 roku.
Dyrektywa, którą w całości można przeczytać tutaj, zakazuje stosowania azotanów w nawozach organicznych, ponieważ chemikalia w programach intensywnego rolnictwa (rozpoczętych w latach 60. i 70.) stanowiły główne źródło zanieczyszczenia w całej Europie.
Ponieważ woda nie pozostaje w granicach państw, a ochrona jakości wody jest kluczowym elementem europejskiej polityki ochrony środowiska, istniała potrzeba stworzenia ram prawnych w celu rozwiązania tego problemu. Dlatego też w 1991 r. przyjęto Dyrektywę Azotanową, jeden z pierwszych aktów prawnych UE mających na celu kontrolę zanieczyszczeń i poprawę jakości wody. Wszystkie państwa członkowskie opracowały programy działania.
JAK SPOŻYCIE AZOTANÓW WPŁYWA NA NASZE ZDROWIE?
Po spożyciu i kontakcie z florą bakteryjną żołądka azotany przekształcają się w azotyny, które są znacznie bardziej toksyczne niż azotany.
Spożycie dużej ilości azotanów może mieć poważne konsekwencje, w tym wysokie ciśnienie krwi, problemy z tarczycą i krążeniem, silne bóle głowy, pokrzywkę, zatrucie krwi, ciężką sinicę, a w dłuższej perspektywie nawet niektóre rodzaje raka.
Zgodnie z normami A.F.S.S.A. (Francuskiej Agencji Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności), woda mineralna i źródlana może być oznaczona jako "odpowiednia dla niemowląt" tylko wtedy, gdy zawartość azotanów jest mniejsza niż 2,27 mg na litr. W Stanach Zjednoczonych nie ma konkretnych przepisów dotyczących azotanów i niemowląt. Maksymalny poziom zanieczyszczenia azotanami azotu (NO3-N) we wszystkich wodach wynosi 10 mg na litr.
W pewnych warunkach azotany mogą prowadzić do powstawania nitrozoamin, substancji związanych z rozwojem niektórych nowotworów. Ponadto azotany tworzą stabilny związek z hemoglobiną, methemoglobinę, która zmniejsza zdolność hemoglobiny do przenoszenia tlenu, powodując szereg dolegliwości, od zwykłych bólów głowy po ciężką sinicę, a nawet śmierć, szczególnie u niemowląt, które spożywają wodę zawierającą więcej niż 2,27 mg azotanów-N na litr.
Noworodki są najbardziej narażone na zanieczyszczenie azotanami, ponieważ ich flora bakteryjna nie rozwinęła się jeszcze na tyle, by zwalczać azotany. Azotany to pochodne azotu, które można znaleźć w naturalnym obiegu wody. Po spożyciu i kontakcie z florą bakteryjną żołądka są one przekształcane w wysoce toksyczne azotyny. Spożycie większych niż zalecane ilości może powodować: problemy żołądkowe, biegunkę zakaźną, pokrzywkę i wysypkę oraz zespół niebieskiego dziecka.
Zespół Angelmana "niebieskiego dziecka" lub methemoglobinemia objawia się najpierw w postaci problemów z oddychaniem z powodu niewystarczającej cyrkulacji tlenu w krwiobiegu, co prowadzi do uduszenia, a nawet śmierci. Jest ona spowodowana przez azotany zamieniające się w azotyny w ciele dziecka, odcinając dopływ tlenu do krwi. Eksperci podkreślają znaczenie czystej wody o możliwie niskiej zawartości azotanów.
Istnieje również udowodniona korelacja między wadami wrodzonymi a wysokim poziomem azotanów u przyszłych matek. Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie opublikowali badanie, które analizuje związek między prenatalną ekspozycją na azotany w wodzie pitnej a różnymi wadami wrodzonymi. Stwierdzili, że wyższe spożycie azotanów w wodzie było związane z kilkoma wadami wrodzonymi u niemowląt po urodzeniu. Doszli oni do wniosku, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać picia wody z poziomem azotanów wyższym niż 2,27 mg NO3-N na litr.
Istnieje wiele badań naukowych sugerujących, że azotany mogą powodować zwiększone ryzyko następujących chorób:
Syndrom "niebieskiego dziecka"
MD P.G. Sattelmacher. Federalna Agencja Zdrowia, Niemcy - Methemoglobinemia spowodowana azotanami w wodzie pitnej)
Ryzyko wad rozwojowych układu nerwowego
Lisa A. Croen, Karen Todoroff i Gary M. Shaw - Narażenie matki na azotany z wody pitnej i diety a ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego (Maternal Exposure to Nitrate
z wody pitnej i diety a ryzyko wystąpienia wad wrodzonych układu nerwowego oraz Jean D. Brender, Peter J. Weyer - Prenatal Nitrate Intake from Drinking Water and Selected Birth Defects in Offspring of Participants in the National Birth Defects Prevention Study (Prenatalne spożycie azotanów z wody pitnej i wybrane wady wrodzone u potomstwa uczestników krajowego badania zapobiegania wadom wrodzonym).
Wady rozwojowe jamy ustnej i wady kończyn u potomstwa
Jean D. Brender, Peter J. Weyer - Prenatal Nitrate Intake from Drinking Water and Selected Birth Defects in Offspring of Participants in the National Birth Defects Prevention Study (Prenatalne spożycie azotanów z wody pitnej i wybrane wady wrodzone u potomstwa uczestników krajowego badania zapobiegania wadom wrodzonym)
Niektórzy dorośli mogą być bardziej podatni na działanie azotanów niż inni. Niewydolność wydzielania kwasu żołądkowego zwiększa wrażliwość na działanie azotanów. Wiele różnych schorzeń, w tym alergie pokarmowe, astma, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe, może być związanych z niewystarczającym wydzielaniem kwasu żołądkowego.
Azotany mogą być również odpowiedzialne za choroby serca, duszności, zaburzenia układu trawiennego, wysypki, poważne zatrucia, a nawet nowotwory.
Bezsmakowe, bezbarwne i bezwonne azotany znajdują się w prawie każdej wodzie butelkowanej dostępnej na rynku.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG