Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » BLOG » Azotany - Jak czysta jest woda, którą pijesz?

Azotany - Jak czysta jest woda, którą pijesz?

Data dodania: 06-07-2023
Spożycie dużej ilości azotanów może mieć poważne konsekwencje, w tym wysokie ciśnienie krwi, problemy z tarczycą i krążeniem, silne bóle głowy, pokrzywkę, zatrucie krwi, ciężką sinicę, a w dłuższej perspektywie nawet niektóre rodzaje raka....


Naturalna niskosodowa woda mineralna bez azotanów

Ludzkie ciało potrzebuje około 2 litrów wody dziennie, aby prawidłowo funkcjonować. Ale czy to oznacza, że dobrze jest pić każdy rodzaj wody? Jak ważna jest umiejętność prawidłowego odczytywania etykiet i unikania szkodliwych substancji chemicznych? 

CZYM SĄ AZOTANY I JAKĄ ROLĘ ODGRYWAJĄ?

Azotany i azotyny są naturalnymi składnikami gleby i częścią cyklu azotowego. Pochodzą one z mineralizacji organicznych związków azotu pochodzących od roślin i zwierząt.

Część azotanów jest wchłaniana przez korzenie roślin i służy jako pokarm do syntezy białek i innych związków azotu. Pozostała nadwyżka zanieczyszcza wody gruntowe i można ją znaleźć w rzekach, jeziorach i wodach gruntowych.

Naturalnie istnieje równowaga między azotanami w glebie, wodzie i roślinach. Jednak działalność człowieka zakłóca tę równowagę poprzez intensywne stosowanie naturalnych nawozów organicznych w rolnictwie - zwłaszcza azotu syntetycznego. Nawozy wzbogacają glebę, ale niosą ze sobą również azotany, które gromadzą się w roślinach, aż osiągną poziom szkodliwy dla konsumentów.

W naturze, na obszarach nietkniętych przez człowieka, azotany znajdujące się w glebie wynoszą od 0 do 2,5 mg na litr, zgodnie z E.P.A. (Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych), W.H.O. (Światowa Organizacja Zdrowia) i I.A.R.C. (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem). Gdy ilość azotanów w glebie przekracza 2,5 mg na litr, najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zanieczyszczenie przez ludzi, a to oznacza, że obszar nie jest dziewiczy i nietknięty.

ZANIECZYSZCZENIE WODY W EUROPIE

Głównym źródłem zanieczyszczenia wody w Europie jest rolnicze wykorzystanie azotanów w nawozach organicznych, zgodnie z Dyrektywą UE w sprawie azotanów z 1991 roku.

Dyrektywa, którą w całości można przeczytać tutaj, zakazuje stosowania azotanów w nawozach organicznych, ponieważ chemikalia w programach intensywnego rolnictwa (rozpoczętych w latach 60. i 70.) stanowiły główne źródło zanieczyszczenia w całej Europie.

Ponieważ woda nie pozostaje w granicach państw, a ochrona jakości wody jest kluczowym elementem europejskiej polityki ochrony środowiska, istniała potrzeba stworzenia ram prawnych w celu rozwiązania tego problemu. Dlatego też w 1991 r. przyjęto Dyrektywę Azotanową, jeden z pierwszych aktów prawnych UE mających na celu kontrolę zanieczyszczeń i poprawę jakości wody. Wszystkie państwa członkowskie opracowały programy działania. 

 JAK SPOŻYCIE AZOTANÓW WPŁYWA NA NASZE ZDROWIE?

Po spożyciu i kontakcie z florą bakteryjną żołądka azotany przekształcają się w azotyny, które są znacznie bardziej toksyczne niż azotany.

Spożycie dużej ilości azotanów może mieć poważne konsekwencje, w tym wysokie ciśnienie krwi, problemy z tarczycą i krążeniem, silne bóle głowy, pokrzywkę, zatrucie krwi, ciężką sinicę, a w dłuższej perspektywie nawet niektóre rodzaje raka.

Zgodnie z normami A.F.S.S.A. (Francuskiej Agencji Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności), woda mineralna i źródlana może być oznaczona jako "odpowiednia dla niemowląt" tylko wtedy, gdy zawartość azotanów jest mniejsza niż 2,27 mg na litr. W Stanach Zjednoczonych nie ma konkretnych przepisów dotyczących azotanów i niemowląt. Maksymalny poziom zanieczyszczenia azotanami azotu (NO3-N) we wszystkich wodach wynosi 10 mg na litr. 

W pewnych warunkach azotany mogą prowadzić do powstawania nitrozoamin, substancji związanych z rozwojem niektórych nowotworów. Ponadto azotany tworzą stabilny związek z hemoglobiną, methemoglobinę, która zmniejsza zdolność hemoglobiny do przenoszenia tlenu, powodując szereg dolegliwości, od zwykłych bólów głowy po ciężką sinicę, a nawet śmierć, szczególnie u niemowląt, które spożywają wodę zawierającą więcej niż 2,27 mg azotanów-N na litr.

Noworodki są najbardziej narażone na zanieczyszczenie azotanami, ponieważ ich flora bakteryjna nie rozwinęła się jeszcze na tyle, by zwalczać azotany.  Azotany to pochodne azotu, które można znaleźć w naturalnym obiegu wody. Po spożyciu i kontakcie z florą bakteryjną żołądka są one przekształcane w wysoce toksyczne azotyny. Spożycie większych niż zalecane ilości może powodować: problemy żołądkowe, biegunkę zakaźną, pokrzywkę i wysypkę oraz zespół niebieskiego dziecka.

Zespół Angelmana "niebieskiego dziecka" lub methemoglobinemia objawia się najpierw w postaci problemów z oddychaniem z powodu niewystarczającej cyrkulacji tlenu w krwiobiegu, co prowadzi do uduszenia, a nawet śmierci. Jest ona spowodowana przez azotany zamieniające się w azotyny w ciele dziecka, odcinając dopływ tlenu do krwi. Eksperci podkreślają znaczenie czystej wody o możliwie niskiej zawartości azotanów.

Istnieje również udowodniona korelacja między wadami wrodzonymi a wysokim poziomem azotanów u przyszłych matek. Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie opublikowali badanie, które analizuje związek między prenatalną ekspozycją na azotany w wodzie pitnej a różnymi wadami wrodzonymi. Stwierdzili, że wyższe spożycie azotanów w wodzie było związane z kilkoma wadami wrodzonymi u niemowląt po urodzeniu. Doszli oni do wniosku, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać picia wody z poziomem azotanów wyższym niż 2,27 mg NO3-N na litr.

Istnieje wiele badań naukowych sugerujących, że azotany mogą powodować zwiększone ryzyko następujących chorób:

Syndrom "niebieskiego dziecka"

MD P.G. Sattelmacher. Federalna Agencja Zdrowia, Niemcy - Methemoglobinemia spowodowana azotanami w wodzie pitnej)

Ryzyko wad rozwojowych układu nerwowego

Lisa A. Croen, Karen Todoroff i Gary M. Shaw - Narażenie matki na azotany z wody pitnej i diety a ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego (Maternal Exposure to Nitrate

z wody pitnej i diety a ryzyko wystąpienia wad wrodzonych układu nerwowego oraz Jean D. Brender, Peter J. Weyer - Prenatal Nitrate Intake from Drinking Water and Selected Birth Defects in Offspring of Participants in the National Birth Defects Prevention Study (Prenatalne spożycie azotanów z wody pitnej i wybrane wady wrodzone u potomstwa uczestników krajowego badania zapobiegania wadom wrodzonym).

Wady rozwojowe jamy ustnej i wady kończyn u potomstwa

Jean D. Brender, Peter J. Weyer - Prenatal Nitrate Intake from Drinking Water and Selected Birth Defects in Offspring of Participants in the National Birth Defects Prevention Study (Prenatalne spożycie azotanów z wody pitnej i wybrane wady wrodzone u potomstwa uczestników krajowego badania zapobiegania wadom wrodzonym)

Niektórzy dorośli mogą być bardziej podatni na działanie azotanów niż inni. Niewydolność wydzielania kwasu żołądkowego zwiększa wrażliwość na działanie azotanów. Wiele różnych schorzeń, w tym alergie pokarmowe, astma, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe, może być związanych z niewystarczającym wydzielaniem kwasu żołądkowego.

Azotany mogą być również odpowiedzialne za choroby serca, duszności, zaburzenia układu trawiennego, wysypki, poważne zatrucia, a nawet nowotwory.

Bezsmakowe, bezbarwne i bezwonne azotany znajdują się w prawie każdej wodzie butelkowanej dostępnej na rynku.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Newsletter

 

USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ